Σύστημα Replication – Disaster Recovery για την ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ

ΣΥΣΤΗΜΑREPLICATION –DISASTER RECOVERY -ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ

 • Πελάτης – Ανάγκη πελάτη

Ο πελάτης Παλίρροια είναι μια βιομηχανία που ιδρύθηκε το 1957και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή έτοιμων παραδοσιακών γευμάτων στην Ελληνική και παγκόσμια αγορά. Το 2000 η «Παλίρροια» δημιούργησε μια νέα βιομηχανική μονάδα στην Βουλγαρία και σήμερα, η «Παλίρροια» είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας εξαγωγέας έτοιμων γευμάτων και αποτελεί το Νο1 παραγωγό Ντολμά στον κόσμο με παρουσία τόσο στην Κίνα αλλά και σε άλλα σημεία παγκόσμια.

paloiria project

Το 2015 στα πλαίσια της αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων της «Παλίρροια», τέθηκε η ανάγκη της αδιάλειπτης λειτουργίας, αλλά και της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων της.

Από την ανάγκη του συγκεκριμένου πελάτη προέκυψε η σχεδίαση από την «Technologic» ενός «σχεδίου αποκατάστασης καταστροφής δεδομένων» (disaster recovery plan).

 

 • Υλοποίηση -Τεχνολογίες

Για την υλοποίηση του «disaster recovery plan» θα έπρεπε να φροντίσουμε να ασφαλίσουμε τα δεδομένα του πελάτη (Database, αρχεία χρηστών emails κ.τ.λ.), την αδιάλειπτη λειτουργία των server αλλά και την απαλοιφή της φυσικής καταστροφής των Servers (file, Database, Backup κ.τ.λ.)

Για να εξυπηρετηθεί η ανάγκη του πελάτη έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα Backup με δυνατότητα αποθήκευσης στο Cloud σε συνδυασμό με Live Replication Servers.

 • Υλοποίηση replication

Για την υλοποίηση του replication των server χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία Hyper-V της Microsoft, υλοποιημένη σε 2 εικονικές μηχανές.

Για την αποτροπή της απώλειας των Server από φυσική καταστροφή, το Hardware υλοποιήθηκε σε δυο διαφορετικά κτίρια σε δυο διαφορετικά Rack, τα οποία επικοινωνούν με οπτική ίνα και τα δεδομένα γράφονται και στους δυο Server.

server palirroia icon

 • Υλοποιηση file servers

Για την υλοποίηση του διαμοιρασμού αρχείων, ως file server χρησιμοποιήσαμε δυο Nas, ένα primary που διαμοιράζει τα αρχεία σε συνεργασία με των κεντρικό server (πολιτική ασφάλειας χρηστών από το active directory) σε συνδυασμό με ένα δεύτερο Nas στο οποίο γράφονται Live τα Data από το πρώτο.

Η φυσική εγκατάσταση είναι όπως προηγουμένως σε δυο διαφορετικά κτίρια.

palirroia autoservers

 • Υλοποίηση συστήματος backup

Για την υλοποίηση του συστήματος Backup, χρησιμοποιήσαμε ως software το Acronis Backup, το οποίο αποθηκεύει τα Backup των εικονικών Server σε δυο δικτυακούς Backup Servers σε δυο διαφορετικά κτήρια, όπως και στην περιγραφή που κάναμε προηγουμένως.

Για επιπλέον ασφάλεια το Backup Της Database αρχεία που θεωρούμε σημαντικά για τον πελάτη αποθηκεύονται και στο Cloud σε Server της Acronis.

περιγραφή συστήματος backup

 • Οφέλη –Παράδοση Έργου
 1. Τα αρχεία των χρηστών είναι διαθέσιμα και έμμεσα επανέρχονται στην πρότερη μορφή.
 2. Υπάρχουν 4 Versions σε όλα τα αρχεία.
 3. To Backup και το Replication γίνεται Online χωρίς καμία διακοπή.
 4. Οι Servers είναι διαθέσιμοι χωρίς καθόλου χρόνους διακοπής.
 5. Υπάρχει ιστορικό αρχείων σε βάθος χρόνου τριάντα ημερών.
 6. Τα δεδομένα των βάσεων δεδομένων φυλάσσονται τόσο τοπικά όσο και στο Cloud.
 7. Tα Backup φυλάσσονται κωδικοποιημένα, για αποτροπή κλοπής.
 8. Η επικοινωνία μεταξύ των Server γίνεται επίσης μέσω κρυπτογραφημένου καναλιού.

Στις μελλοντικές ενέργειες, έχουμε υπολογίσει να ανεβάσουμε και τους εικονικούς Server στο Cloud, όταν θα αναβαθμιστεί η ταχύτητα στο Internet.

 

Αντώνης Κόβας

Υπεύθυνος Τμήματος Hardware